Så blev jag miljonär innan 25

 

 

Här kommer historien om hur jag lyckades bli miljonär innan jag fyllt 25 år.

Vi tar det från början. Redan som ungdom var jag väldigt intresserad utav pengar, nyfiken på fonder och aktier och satt alltid med farsan och läste i dagstidningen hur hans fonder gått. Pappa kunde dock aldrig förklara riktigt hur en aktie fungerade, så det blev mest prat om fonder.

I övrigt vet jag inte vad intresset kom ifrån, kanske var det friheten att kunna köpa saker man ville ha.

I ungdomen satt jag och spelade nätpoker i mammas namn då jag inte hade fyllt 18 ännu. Det gick faktiskt helt okej. När jag slutade lira poker långt senare vid 20-års ålder hade jag gått över 50.000 kr plus. Hela tiden var ambitionen att leva på poker och inte behöva ha något vanligt jobb, det gick så där med den saken och timpengen på pokern var nog väldigt låg.

I slutet på gymnasiet fick jag erbjudande om timanställning på ett IT-Företag. 75 kr i timmen var lönen, det glömmer jag aldrig. Även om lönen var bedrövlig så var det helt fantastiskt att få ut sina första löner. När jag senare tog studenten övergick jobbet till heltid och jag fick känna på hur det var kunna börja spara pengar på riktigt. I början konsumerade jag en del, men hur mycket jag än unnade mig hade jag pengar över, trotts min låga lön. Pengarna började läggas på hög och blev snabbt 100.000kr

När jag fyllt 20 år var det sedan dags att börja spara på riktigt. Motivationen att flytta hemifrån blev enorm och jag bara skulle bort från föräldrarna och bo i egen lägenhet. Det var här jag verkligen började kötta med rejäla sparkvoter och stora summor varje månad. Jag skulle köpa en bostadsrätt, och jag skulle INTE ha för mycket lån. Det tog bara 6 månader efter jag bestämde mig till att sedan skriva på kontrakt. 650.000kr kostade bostaden, en fin liten etta i centrum. Farfar hjälpte till med renovering som gick på 50.000kr. Totalt hade jag lagt 700.000kr på en bostad och jag minns än idag hur jag tyckte det var oerhört dyrt.

Avgiften var extremt låg, Föreningen var skuldfri och väldigt välskött. Avgiften låg på 1100kr inkl el,värme,vatten,bredband. Det var nog ingen slump att jag hamnade just där, jag hade fått blodad tand av att ha låga utgifter.

Detta gav mig möjligheten att ha ännu högre sparkvot då boendet blev billigare än "hyran" jag betalade hemma. Första året i nya bostaden ägnade jag allt åt amortering, lånet skulle ner. Varje månad ringde jag in till Swedbank för att göra extraamorteringar. På ett år lyckades jag amortera 150.000kr.

När drygt ett år hade gått minns jag hur motivationen att amortera sjönk, visst gick räntan ner något, men det handlade om några hundra kronor efter allt detta amorterande. 

Jag ville hitta ett sätt att öka inkomsterna snarare än att kapa utgifterna. Dom var redan så låga så att fortsätta amortera på bolånet hade knappast gett någon större effekt. 

Drygt ett halvår senare springer jag över en blogg från USA, en kille som heter Jason Fieber. Han hade bestämt sig för att leva på aktieutdelningar. Han jobbade extremt hårt och levde billigt för att investera allt i stora stabila bolag. Kan ärligt säga att jag har mycket att tacka honom för, det var så jag kom in på mitt spår och jag lärde mig extremt mycket.

Idag får man nästan vara blind och döv för att inte känna till "Utdelningsinvestering, kvartalsutdelning, månadsutdelning, ränta på ränta,dividend aristocrats" etc. Men faktum är att 2012 fanns knappt detta i Sverige, inte på sociala medier i alla fall. Finanstwitter var inte startat, bloggar var ickeexisterande inom denna genre. Idag finns det ett enormt utbud, och det går följa flera hundra som ska göra olika resor likt min eller i den genre som man investerar i. 

Så visst hade jag kommit över detta ändå förr eller senare, men oavsett glad att jag hann starta redan 2012.

Och på den vägen går det sedan undan, jag börjar köpa aktier i en rasande fart. Bolagen ska dela ut pengar och vartenda krona ska återinvesteras i nya aktier. Nu hade jag min lägenhet som var värd 400.000kr efter lån, och cirka 100k på Avanza. Varje månad sparade jag stora belopp genom att ha låga utgifter och kämpa på med varje övertidstimme jag fick jobba.

Nedan kan ni se några av dom första aktierna jag köpte in i portföljen:

Det var här jag låg ungefär, dvs köp för 15.000kr i månaden, eller 180.000kr per år. Ligger man på dessa summor går det fort, väldigt fort. Detta var såklart inte helt enkelt utan det var många långa vardagar och en del helger för att kunna köpa för dessa summor varje månad. 

Utdelningarna började även komma in, och det kunde se hur så här:

Om vi sedan snabbspolar 2 år så är jag 24 år gammal, har en lägenhet som är värd 400.000kr efter lån. + 600.000kr på Avanza. Jag blev miljonär innan 24.  

Det kan låta och se enkelt ut när jag beskriver det här, men att jobba och spara ihop sin första miljon är SVÅRT. Det finns inga enkla genvägar eller magiska trick. Hårt jobbande, hårt sparande och tålamod. Sen tror jag i ärlighetens namn att man måste tycka det är roligt att spara, annars lär man bli galen på vägen.

Vill också nämna att det inte är någon tävling om att bli miljonär först. Alla har sina mål och förutsättningar. Vill du bli miljonär vid 50? Bra jobbat! Lägg upp en plan och försök genomför den.
Jag ville mest visa att det GÅR att fixa 1 miljon väldigt fort med rätt motivation.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Därför äger jag över 100 bolag

  En kommentar på bloggen motiverade mig att skriva detta inlägg. Personen undrade om det inte vore bättre om jag istället ägde en indexfon...