Min historia, så började allt

Jag är Valient, 33 år och uppväxt samt boende i Småland. Detta är min berättelse hur jag bestämde mig för att bli rik och leva på aktieutdelningar. Redan från min ungdom har jag varit pengasugen, nästan sjukligt hur mycket jag tänkte på pengar. Eller var det egentligen pengarna jag var sugen på? 

Efter första året på mitt knegarjobb (IT-Tekniker) förstod jag, det var frihet jag ville åt. Jag började jobba när jag var 18, för någon vidareutbildning var det aldrig tal om, jag skulle börja tjäna pengar och det FORT.

Jag har aldrig trivts med att vara anställd. Att alltid fråga om lov, får jag ta semester vecka 29-32? får jag sluta tidigare idag? får jag .... ja ni förstår. Jag bestämde mig, jag skulle bli FRI och bestämma över mitt eget liv.

Efter att sparat pengar till min bostadsrätt i några år så gav jag mig in på börsen. Det blev några komiska köp i ryska oljebolag och annan högrisk innan jag förstod att utdelningsaktier var min sak.

2012 startade jag min portfölj och det har gått utav bara farten.
Amerikanska Dividend Aristocrats gav mig blodad tand, fanns det verkligen bolag som höjt utdelningen i 25 år utan avbrott? Kunde jag sitta hemma i lilla Sverige och få utdelningar skickade till mig VARJE MÅNAD? 

Jag sparade så svetten rann för min panna, hela tiden var det krig. 70-80% sparande av lönen var inget ovanligt. Matlådor, övertid. Under några år levde jag väldigt spartanskt, men det gav utdelning i dubbel bemärkelse. Idag är det dock inget jag vill tillbaka till, utan unnar mig mer än gärna av livets goda.   

Vid 24 år hade jag totalt 1 miljon inkl. bostadsrätt och vid 26 år hade jag uppåt 1 miljon på Avanza. Det tog 4 år att gå från 0kr till 1miljon på min utdelningsportfölj (med värdeökning på portfölj + utdelningar)

Varje år sätter jag upp ett nytt utdelningsmål som ska vara tufft men rimligt. Det handlar om att sätta upp små mål hela tiden, annars kommer man tröttna på vägen 

När kommer jag då att bli fri?

Det är givetvis upp till var och en när dom anser sig vara fri. För min del handlar det om att utdelningar/ränteinkomster täcker mina fasta kostnader. Det inkluderar att jag ska kunna leva gott och unna mig resor och god mat och inte behöva vända på vartenda krona.

Med mina 110.000kr i utdelning för 2021 så är det givetvis en bit kvar, men jag märker redan nu att ränta på ränta effekten ökat kraftigt sedan start. Nu kan jag köpa extra aktier för ca 9000kr i månaden mot när jag startade. Det är helt otroligt och detta kommer givetvis bara att eskalera med tiden.

Min dröm är att vara fri vid 35 år. Men då måste allt falla väl ut. Återigen handlar det om att drömma och längta, annars kommer du inte orka.
 

Hur investerar jag då?

Det mesta ligger i min bostadsrätt och på ISK/KF. Jag har även en "safetykassa" för att öka säkerhetskänslan.

Tänker inte gå in på alla bolag då jag äger över 100st. Men jag köper ALDRIG om dom inte delar ut pengar. En utdelning visar så mycket mer än bara pengar i handen, det är ett styrkebesked och sundhetstecken.

Bolagen ska helst ha en stigande utdelning och gärna underliggande tillväxt. Jag köper bolag med starka varumärken och MOAT:s och gärna i enkla branscher jag själv kan relatera till. Mat, dricka, bank, fastigheter, försäkringar. för att nämna några. Gillar att man personligen kan "ta" på bolagen, att se dom i sin butik, att ha pengarna på deras bank, att konsumera deras produkter.

Blandar gärna bolag som har låg utdelning och hög tillväxt med bolag som har hög utdelning men låg tillväxt. Detta ska summeras till en yield på ungefär 3.5-4% direktavkastning.

Det är även viktigt med diversifiering och helt nödvändigt om du ska ha en stabil och bra portfölj. Personligen tycker jag man ska ha mer än bara svenska bolag och utgå från att dom exporterar till hela världen.

Jag vill ha andra företagskulturer, jag vill ha andra valutor, andra riskprofiler. Att ha Kanadensisk Pizza, Svensk bank, Amerikanska apotek, Hur fantastiskt är inte det? 

Nu tar vi sikte mot högre utdelningar och resan mot frihet närmar sig. Jag är redo att göra mitt allt för att gå i mål. Jag ger mig aldrig, jag ska bli FRI. 

 

4 kommentarer:

 1. Riktigt spännande läsning! Jag fastnade också för enkelheten av små passiva inkomster från utlandet. Har dock bara 15-20 000 i årlig utdelning men målet är 100 000 på sikt. Det går trögt då jag inte kan spara så mycket men jag ger inte upp. Kör investmentbolag och utländska utdelare och preffar som portfölj. / Adde

  SvaraRadera
 2. Härligt att höra Adde. Bra jobbat, 20k om året är inte dåligt. Bara kämpa på så når du 100k på sikt. Hoppas du fortsätter läsa
  mvh

  SvaraRadera
 3. Härlig blogg, hade missat den.
  Tycker det är svårt att hitta bra bolag just nu men målet 1 miljon kommer jag nå 2021.

  Din story låter som min. Började knega och har vetat sen dag 1 att jag vill vara fri.

  Lycka till och fortsätt skriva. Motivation är viktigt.

  SvaraRadera
 4. En sak är ganska säker, du kommer att lyckas med ditt mål. Tack för din genomgång av alla bolag som delar ut bra, verkligen informativt. Bekräftar även att jag hittat en hel del av de "rätta":-)

  Har ett liknande upplägg fast kom igång senare i livet med det. Utdelningarna ska bli en del som stöttar upp pensionen. Har +10 år till pension och ett utdelningsmål för närvarande på 84 k för 2021. Ser fram emot då man snittar en trissvinst på 10 000 kr/månad från utdelningarna.

  Hur många "sparår" har du kvar nu innan du kan leva på utdelningarna tror du?

  SvaraRadera

Populära inlägg