Därför äger jag över 100st bolag

 


 

Jag har genom åren egentligen inte haft något utsatt mål för antal aktier jag ska äga, utan har istället fortsatt att köp nya bolag jag finner intressanta. Det har varit en taktik att diversifiera men det har också blivit många till antalet eftersom jag helt enkelt hittat bra bolag med rimliga värderingar. Idag har jag långt över 100st bolag.

Varför har det blivit så många? Ja, det är en bra fråga. Men som jag berättat innan så gillar jag till att börja med diversifiering och inte bara inom olika sektorer utan även genom andra valutor och länder. 

Vill man som jag äga bank i tre olika länder och fastigheter i  minst lika många ja då är vi uppe i 6st innehav bara där. Generellt håller jag mig till mina tre länder: USA, Kanada, Sverige. Där får jag tre olika valutor och länder som skiljer sig åt någorlunda i alla fall.
Jag har även mycket aktier i Sverige vilket jag generellt är lite oroad över, tycker samhällsutvecklingen här är mycket oroväckande med ökad kriminalitet, fulla fängelser, höjda skatter och handlingsförlamande politiker. Därför vill jag att dom flesta bolag i Sverige även är stora internationellt. 

Kanada och USA är mina två favoritländer att investera i då dom har alla fördelar likt Sverige fast där slipper man alla nackdelar jag precis nämnde. Det ska dock nämnas att Sverige är bättre än USA idag, men att Sverige pekar nedåt och USA tvärtom. Kanada är troligen ett av dom bästa länder att både investera samt leva i.

Har jag avkastat bättre än en indexfond?  Ja faktiskt, jag har sedan min start 2012 avkastat 2-3% bättre än index varje år. Däremot har jag också ökat antal innehav på senare år och räknar inte med mer än 1-2% över index i framtiden.
Så redan här kan jag egentligen slå fast att min strategi att äga många bolag har funkat.

Den stora skillnaden handlar dock inte om några 2-3% utan det handlar om motivation och ork. Att jag varje månad orkar spara 70-80% av min lön, det är för att jag vill leta upp samt investera i nya spännande bolag jag hittar. Att se sin strategi fungera dels genom avkastning på bolagen jag köper men också börja se utdelningarna trilla in.

Det är här folk missar poängen, visst jag kan investera i ett par indexfonder och få ungefär samma avkastning, och visst hade det gett mig mycket mer fritid och annat i livet. Men jag lovar och försäkrar, jag hade inte orkat eller motiverat mig själv att spara så här mycket om jag la alla pengar i några indexfonder varje månad. 

Anledningen till att jag orkat hålla på i 10 år är just för att jag har intresset av att analysera och hitta nya bolag, samt skriva utdelningsrapporter och se hur dessa växer sig fetare och fetare, det är ett kvitto, en motivation att fortsätta och dessutom göra sitt yttersta för att maximera sin avkastning och sparande, och hade det inte varit för detta så hade mitt totala sparande varit väsentligt lägre om jag köpte fonder.

Så håll er till just DIN strategi, vilken taktik på börsen får dig mest motiverad? Håll dig till den och fortsätt spara så hårt du kan. Ingen kan mäta detta i procent, men så länge du håller dig motiverad och sparar mycket av din lön så kommer detta slå vilken fond och högavkastande aktie som helst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Populära inlägg