fredag 10 juni 2022

Vad händer i SBB?

 


 

Det stormar rejält i SBB och jag har räknat lite på vilka räntor SBB skulle klara av.
Men innan dess så vill jag bara nämna att det ofta blir så här på börsen vid många orosfaktorer.

Just nu i SBB har vi: Allmän börsoro och nedgång, högre räntor, inflation, krig, massiva blankningar och en hatkampanj från Di med Bråse i spetsen. Lägg ihop detta och det är inte konstigt att aktien rasar.

Men har egentligen något sämre skett? Njae, jag tycker faktiskt inte att något har förändrats operationellt. Bolaget får lite lite högre räntor om nya lån ska omförhandlas, i övrigt rullar allt på som vanligt.

Här kommer mina tanker om SBB och räntorna:


Kollat på SBB's intjäningsförmåga och vilken ränta man skulle klara av. Bolaget har ett förvaltningsresultat på ca 5,3mdkr Drar man av D-aktier/hybridobligationer landar det på 4,4mdkr. Finansiella kostnader är 1,1mdkr på en snittränta på 1,24%.

Kostnaderna måste alltså upp i 4,4 mdkr för att bolaget ska gå +- 0 på förvaltningsresultatet. Det gör att SBB skulle klara en ränta som är 3,5x högre eller 4,34% i snitt. Lägg till att bolaget i snitt har låst sin låga ränta på 1,24% i flera år och att bolagets intjäningsförmåga sannolikt är betydligt högre om 3-4år när ett sånt här scenario i praktiken skulle kunna utspela sig räntemässigt. Bolaget har utöver detta en stor kassa, finansiella placeringar likt JM och andra JV-bolag som ev skulle kunna säljas för att ta ner skuld.

D-aktien skulle kunna återköpas helt för 6 miljarder på en kurs på ca 30kr. Jag personligen ser ingen större oro att SBB inte kommer klara av en högre ränta med tanke på allt detta jag skrev. Lägg till att bolaget växer och har fastigheter som kommande år ger mer i resultat.
 
Med det sagt hoppas jag SBB fortsätter betala av skulder och obligationer för att få en bättre rating vilket skulle öka tryggheten ännu mer. Enstaka förvärv likt idag spelar ingen roll på totalen. Är långsiktig SBB och min tro på bolaget har inte förändrats något alls. 

15 kommentarer:

 1. Bra skrivet, för många är bara negativa enbart pga alla blankningar.
  Blir bra i långa loppet 👍

  SvaraRadera
 2. Tänker likadant och får de ner skuldsättningen så kan de också gasa med förvärv sen när oron har släppt.

  SvaraRadera
 3. Bra sammanställning. Blankarna måste snart lämna in och då kommer kursen så småningom landa i intervallet 40 - 50 kr, åtminstone. Bråse är verkligen en styggelse för DI som i övrigt är en bra tidning. Kan man ha säkrare intäkter än samhällsfastöigheter som dessutom är index/inflationssäkrade.

  SvaraRadera
 4. Hej, bara så du vet så har SBB _INTE_ låst sin ränta på flera år utan de har i regel rörliga lån som har låst räntemarginal (ofta kallad spread). Till exempel 3 juni sa man att man gav ut två FRN-lån i EUR med 145 och 175 bps spread mot EURIBOR. Om ECB håller vad de säger kommer EURIBOR antagligen snarare stå i över 50 bps till hösten (istället för -30 som idag) och då kosta över 195 och 225 vilket slår direkt på de finansiella kostnaderna.

  Lånen i SEK är i regel knutna till STIBOR som under året gått från ca 0 till 62 och ser ut att passera 100 under sommaren. SEK-lånen har alltså blivit 1 procentenhet dyrare bara i år.

  Refinansieringsriskerna med högre spreadar kommer utöver detta.

  Sedan finns även problemet kring vad högre referensräntor kommer innebära för fastighetsyielder och därmed värderingar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det här är från årsrapporten, sida 71, finansiering:

   SBB har en exponering mot rörliga räntor om 26 procent
   (4) som täcks av befintlig kassa. Genomsnittlig räntebindning för samtliga
   räntebärande skulder var 3,6 år (4,5) och genomsnittlig kapitalbindning
   var 4,1 år (4,8)


   Intressant där är att andelen med rörlig ränta gått från 4% till 26%, och att löptiden på bundna lån minskat med ett år. Det betyder att de under 2021 tog ut rörliga lån för alla lån som löpte ut och det låter på Anonym ovan som att man fortsatt med det i år.

   Radera
  2. Väldigt dålig insatt, men är inte värdet av fastigheterna knutna till bankernas vilja ta låna ut? Dvs om säkerheterna (marknadsvärdet fastigheterna) går ner mkt blir det inte svårt refinansiera då?

   Radera
 5. Tack för en bra analys!

  Det skulle vara intressant att jämföra med andra noterade fastighetsbolag, tex Castellum. Har du någon aning ungefär om ditt utfall är i likhet med andra noterade fastighetsbolag?

  Vidare bör även hyreskontrakten innehåller möjlighet till uppräkning av hyran enligt KPI. Hur stor del av samtliga kontrakt låter jag vara osagt, men vill minnas att bolaget själva nämnt detta.

  SvaraRadera
 6. Instämmer i vad du skriver. Det finns oro på marknaden, och idag kan du köpa SBB B 6% billigare än igår. Jag ska handla en liten slatt på måndag. En trevlig månadsutdelare som är väldigt billig sett till kassaflöde och substansvärde.

  SvaraRadera
 7. Tror det är rätt chill för SBB. Men man ska som vanligti inte lägga alla ägg i samma korg osv. Jag kommer köpa några fler på dessa nivåer men handlar inte om så stora pengar.

  /Divi
  https://dividendi-ekonomi.blogspot.com/

  SvaraRadera
 8. Frågan är bara vad det är blankarna vet som inte vi vet. De ligger trots allt kvar i sina korta positioner trots att aktien störtdykt.

  SvaraRadera
 9. Blankarna tror inte på SBB's värdering av sina fastigheter. Satan va dyrt det kommer att bli när de skall refa. Usch skulle inte ta i detta bolag. Det finns fina fastighetsbolag, varför då köpa denna junk.

  SvaraRadera
 10. Ja, om man köper SBB nu så är det troligt att man gör en bra affär inom en inte alltför lång framtid. Om man däremot bara för några månader sedan köpte aktien för drygt 50 kronor är det svårt att säga när affären blir bra...

  SvaraRadera
 11. Hej,

  Hur ser du på denna massiva slakt av Preffar och D aktier?

  Behåller du eller agerar du?

  Mvh P

  SvaraRadera
 12. Hej,

  Tycker det är väldigt konstigt att den handlas så lågt som den gör.

  Kollar man nyckeltalen så ser Sbb bättre ut än många andra och så värst hög belåning verkar dem ju inte heller ha, om man ska lita på hemsidan så står det 42% enligt senaste rapport.
  Samt hög räntetäckningsgrad vad är det som är så fel med bolaget?
  Långa kontrakt ska tilläggas också vilket drar ner risken avsevärt.

  Väldigt konstigt.

  Mvh

  SvaraRadera

Populära inlägg