tisdag 17 maj 2022

SBB's VD IIija kommer med kungliga citat

 


Det är ingen hemlighet för er följare att jag är ett fan av både SBB och deras VD IIija Batljan. Idag var han med på Avanzas börsdag och presenterade bolaget. För er som vill se hela presentationen kommer den här: https://tv.streamfabriken.com/2022-05-17-samhallsbyggnadsbolaget

IIija är känd för att komma med både roliga och kaxiga citat. Och idag var inget undantag. Som aktieägare har han än så länge levererat på det han sagt och lovat. 

Tre gånger fick han mig att hoppa till i stolen och jag kunde inte dra mig från att börja dra på smilbanden:

 

- Ni som gillar utdelning har troligen hittat rätt. 

- Det kommer finnas några kronor till era barnbarn också

- Vi är ett utdelningsbolag, och vi är väldigt tydliga. Oavsett hur kursen går kommer vi att säkerställa att vi höjer utdelningen dom närmsta 100 åren.

Slutligen ställer Nickas en fråga angående utdelningen på D-aktien:

- Hur stor är sannolikheten att SBB's D-aktie inte kan betala utdelning? - Den är så nära noll man kan komma, det är väldigt enkelt, vi är ett utdelande bolag. 

Många tycker nog IIija är lite väl självsäker i sina formuleringar. Jag tycker mest han är en frisk fläkt som hittills levererat på det han sagt. Bolaget står starkt och jag ser ett scenario där SBB kommer ha många år av höjd utdelning. 

Nu ligger fokus främst på att ta ner skulden och fixa ett bättre kreditbetyg. Låt oss se om han kan leverera även på detta...

Vad tycker ni läsare om uttalanden och kommentarer likt detta?

 

19 kommentarer:

 1. Fick mig att köpa en skvätt!

  SvaraRadera
 2. Har en liten skvätt men vill öka. Funderar på varför SBB är så billiga i förhållande till andra fastighetsbolag. Man brukar få vad man betalar för, men här känns det som om jag missat något. Skall köpa mer när lönen kommer. Hoppas därför på ännu en vecka med röda siffror.

  SvaraRadera
 3. Spännande att se om man kommer förbanna sig själv att man inte köpte 2022 när vi skriver 2030

  SvaraRadera
 4. Tycker han har byggt ett fantastiskt företag. Är stolt ägare sedan 2017 och har bara ökat sedan dess.

  SvaraRadera
 5. Vad menar du med att bolaget står starkt? Floskel eller har du gjort en grundlig analys? Hur ser deras refinansieringsförmåga ut vid olika räntelägen och hur påverkar detta deras möjlighet att betala utdelning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej "Anonym" Extremt långa kontrakt, låg vakans, långa räntebindningar, möjligheter till att sälja byggrätter för att beta ner skuld, ja bolaget står MYCKET starkt.

   Radera
  2. Det kan du läsa mer om i årsredovisningen. De ritar upp flera scenarion. Rekommenderas. /Stian

   Radera
  3. Men ni glömmer vad marknaden kommer att sätta för värde på fastigheterna. Bolaget är för högt skuldsatt.

   Radera
 6. Ledare får gärna vara kaxiga. SBB har presterat enormt hittills och man måste ge VD:n det. Inte många som kan växa så kraftigt och dela ut så pass mycket.

  SvaraRadera
 7. Bästa fastighetsbolag samt bästa ledare.....kursen borde vara det dubbla

  SvaraRadera
 8. Påminner lite om Jan Stenbeck, en frisk fläkt dock har jag gått ganska många tusenlappar back. Men av nån anledning så tror jag på bolaget

  SvaraRadera
 9. Ingen ide att krångla till det DA 4,7% långa kontrakt, inflationssäkrat siktar på lägre skuldsättning fyller på hela tiden...
  /JG

  SvaraRadera
 10. Än så länge har viceroy haft rätt. Bra för oss långsiktiga. De tryckte ju upp DA rejält. Tack Vice!

  SvaraRadera
 11. Samhällsfastigheter borde vara det mest tråkiga och stabila som finns. Men det mesta kring SBB tycks kretsa kring udda bokföring, blankningsattacker, försenade kvartalsrapporter, konstiga interntransaktioner, hög skuldsättning och mycket frikostiga löften - det är faktiskt inte seriöst att påstå att man kommer att höja utdelningen ut i 100 år.

  Hade SBB varit ett snabbväxande techbolag hade jag haft överseende med detta på ett annat sätt. Men samhällsfastigheter? SBB är spännande på helt fel sätt. Åtminstone för mina pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste hålla med dig, investeringar ska inte vara spännande och det poppar upp frågetecken kring SBB för ofta. Likväl äger jag en liten slurk SBB, sålde av rubbet kring 60 kr och kunde inte låta bli att börja köpa tillbaka innehavet när den föll under 30 kr, tiden får visa om detta är klokt eller om jag köper in mig i ett luftslott.

   Radera
 12. "Oavsett hur kursen går kommer vi att säkerställa att vi höjer utdelningen dom närmsta 100 åren."

  Känns lite onödigt att uttrycka sig så definitivt. Det skulle inte göra mig något om de under några år behåll en redan stadig och bra utdelning för att rusta bolaget för framtiden tex.

  Med det sagt har jag precis börjat köpa på mig lite SBB (både stam och D) så hoppas såklart de kan fortsätta leverera :P

  /Divi
  https://dividendi-ekonomi.blogspot.com/

  SvaraRadera
 13. Så här skriver de i AFV idag...
  SBB – UPPSIDA PÅ 78,5%.
  Den aktie som ses ha näst högst uppsida är SBB, med 78,5%. Här skriver Kepler Cheuvreux i analysen att kombinationen av bostäder och samhällsfastigheter skapar en mycket hög stabilitet i intjäningen i SBB. Utöver intjäningsstabiliteten syns det också finnas en god uppsidespotential från den stora byggrättsportföljen. Successiva om- och tillbyggnader i befintligt fastighetsbestånd väntas också skapa intjäningstillväxt. Vidare har bolaget tydliga ambitioner att genomföra ytterligare förvärv, skriver Kepler.
  //JG

  SvaraRadera

Populära inlägg