onsdag 18 november 2020

Slarvas utdelningar bort på Avanza?

 

Idag blir det ett inlägg med lite mer kritisk och gnällig ton. Jag har i väldigt många år kört Avanza för mina besparingar och är generellt nöjd som det är. Dock har det genom åren varit stundtals gungig relation. 

Som när jag upptäckte att min saldo inte uppdaterades i en av mina portföljer för något år sedan, trots att flera utdelningar kommit in. Det var minst sagt oroväckande och pinsamt. Jag ringde upp Avanza och berättade att mitt saldo inte ökat trots att utdelningar kommit in. Dom förstod inte min fråga och menade på att utdelningen visst kommit. Jag knöt handen i byxan och tog en printscreen på mitt saldo med datum, och mycket riktigt när nästa utdelning kom ökade inte saldot då heller.

Ny veva in till supporten och dom skulle granska detta. Och efter någon dag  hade dom hittat en "bugg" som gjorde att saldot inte uppdaterades. Jag drog inte detta vidare på verken Twitter eller liknande. Men min känsla där var att ett riktigt jäkla stort misstag hade skett hos Avanza och dom fick nog en klump i magen. Sen om det gällde just min portfölj eller fleras har jag ingen aning om, oavsett oroväckande.

Liknande känslor får jag när amerikanska bolag ska göra spinoffs. Då ska man egentligen få det nya bolaget, men praxis tycks vara att man istället får cash för att man bor i Sverige. Här har jag väntat i veckor innan jag hört av mig, utan att ha fått någon utdelning. Senast var detta Prudential PLC som  knoppade av M&G PLC. Och samma visa denna gång, efter påminnelser på dimper utdelningen magisk ner.

Slump eller slarv? Omöjligt att bevisa för oss sparare som sitter på andra sidan av plattformen. Men det är ofta jag läser på twitter om folk som saknar sin utdelning trotts att flera dagar efter X-date gått. Varpå Avanza sedan svarar att den syns på ditt depåkonto imorgon. 

Slump eller slarv? Ja det återstår att se.

 

 Har ni liknande upplevelser?  Skriv en kommentar.

 

28 kommentarer:

 1. Oroväckande!

  Var inte så aktiv och insatt första åren så vem vet vad man gick miste om! Har bara vid något enstaka tillfälle hört av mig då en utdelning från MAIN var försenad med någon vecka. Blir ju orolig om det är som du säger att utdelningen syns i transaktionshistoriken men att totalt saldo inte uppdateras?

  SvaraRadera
 2. Jo, visst är det så. De andra bankerna klarar av att sätta in pengarna på rätt datum, man kan ju fundera på varför Avanza skulle ha sådan problem med detta?
  De säger sig ju ha den modernaste plattformen till skillnad mot tex storbankerna som ju oftast får släpa på system från 60/70/80/90-tal men där storbankerna ändå lyckas få in pengarna på kundernas konto i tid.

  Kan det ha att göra med att kassaflödet hos Avanza är skralt och att de därför måste hålla inne pengarna? Är det ett tecken på att Avanza egentligen har ekonomiska problem, ungefär som när konkursmässiga bolag drar på löneutbetalningar till personalen, skjuter på betalningar till leverantörer för att de inga pengar har i kassan? Helt klart är att det är något skumt här. Att man dessutm förnekar och/eller spelar ner problemen pekar på att det kan ligga något mer bakom.

  SvaraRadera
 3. Hänt mig att US månadsutdelare inte hade delat ut på tre månader. Kontaktade och fick ett hoppsan och sen fick jag pengarna. Det försvinner garanterat pengar på vägen, frågan är bara hur mycket.

  SvaraRadera
 4. Något man kan kika på angående Avanza är deras valutaväxling på utdelningar. Har jämfört med Nordnet där utdelningar sker samma dag. Det är Konstant sämre valutakurs jämfört med Nordnet. Oavsett om de skulle använda en annan dag för växlingstillfället så kan det inte konstant vara en skillnad på minst 0.15-0.2 %. Det blir en hel del i längden som de tjänar extra.

  SvaraRadera
 5. Känner inte alls igen detta. Jag har haft Avanza i 20år snart och det har aldrig hänt mig. Och jag är petig med detaljer så även om det skulle handla om ören skulle jag reagerat.
  Spin-offs har bara hänt mig en gång, det var Frontline som delade ut Ship Finance. Kan ha varit runt 2007? Då fick jag aktien trots att den bara var noterad på amerikanska otc-listan.

  SvaraRadera
 6. Ano 13:18
  Det är bara att gratulera, du verkar tillhöra en alltmer exlusiv grupp för vilka allting fungerar perfekt hos Avanza.

  Vi övriga ser och blir utsatta för allt fler händelser/misstag som verkar tillta med åren, som kanske hänger ihop med kundtillväxten hos Avanza, vem vet, från Avanzas sida är det ju officiellt dödstyst, i princip.

  Själv hade trodde jag på Avanzas försäkringar om att allt gick som på ett löpande band hos dem, ingenting var försenat och/eller att de inte hade några problem, till dess jag hade en utdelning som var som bortblåst.

  Tog kontakt med det aktuella utdelande bolaget och frågade dem om varför betalning var försenad. De kopplade in alla möjliga personer inom företaget som jagade rätt på all information om att utdelning gjorts och genom vilken bank, tidpunkter mm mm mm. Konfronterade med denna enorma mängd med information kröp till sist Avanza till korset och medgav att felet låg hos dem.
  Ja, vad ska man säga? Tror att det utdelande bolaget hade kunnat spenderat sin tid och energi till att utveckla sina affärer och bli ett bättre bolag istället för att lägga timavis på att utreda något som från deras sida hade fungerat perfekt.
  Avanza borde skämmas och iställlet se till att meddela sina kunder när de har förseningar. De är ju så duktiga på att skicka ut meddelande om allt möjligt annat, men när det gäller sina egna tillkortakommande är de inte lika kommunikativa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ano 13:18 här igen...
   Att det fungerar perfekt var ju att ta i. Finns mycket att klaga på, hanteringen av källskatt exempelvis är ju under all kritik. Prissättning, framförallt växlingskostnad, är inte imponerande. Det finns fler förbättringsområden men det som beskrivs i inlägget har jag däremot inte råkat ut för. Förutom utländska utdelningar som kan vara försenad någon dag, men de har alltid kommit in utan påpekande.

   För övrigt tycker jag man måste vara i det närmaste paranoid om man tror att Avanza skulle systematiskt stjäla pengar från sina kunder.

   Radera
  2. Om man konstaterar att pengar inte kommer fram gång efter gång, händelse efter händelse ("systematiskt"), om du anser att det är samma som att stjäla, ja då är det många som uppenbart är i det närmsta paranoida.....

   Vi övriga här verkar ganska överens om att det inte fungerar som Avanza utlovar att det ska, och att det vore bättre om de gjorde det. Och om inte, ja då kan de berätta det för sina kunder så får vi ta ställning till om det är tillräckligt allvarligt för att vi ska byta till någon konkurrent.
   Mer sannolikt är att kundtrycket gör att denna hantering prioriteras upp, och rättas till.

   Radera
 7. Hej. Jag skulle ha fått utdelning från Sagax igår, men har inte sett något ännu. Bara gått en dag, men det borde ju komma på utdelningsdagen kan jag tycka.

  SvaraRadera
 8. Ojoj det här har jag inte kontrollerat men får börja göra det. Har ofta var varit suspekta kurser och datum på utdelningar för mig som många andra noterat.

  Jag frågade Avanza nyligen om dom tänker fixa det faktum att dom godtyckligt smetar ut källskatteförluster på kapitalförsäkringar och fick till svar att dom inte tänker göra något åt det. Börjar luta åt att flytta till Nordnet eller Nordea om man inte ens kan lita på att få in sina utdelningar längre.

  SvaraRadera
 9. Samma sak hände mig faktiskt. Jag väntade utdelningen från en kanadensisk bank i min kapitalförsäkring som inte dök upp på utdelningsdatumet. Dagen efter kontaktade jag kundtjänst på Avanza som gav mig exakt samma svar; "Utdelningen kommer att synas på ditt konto imorgon". Det är första och enda gången det har hänt hittills men nu kommer jag att vara mer vaksam.

  /K

  SvaraRadera
 10. Det här låter fruktansvärt och mycket oroande. Om de dessutom verkar ta så lätt på det så... När ett fel har begåtts från deras sida, tex bugg i plattform, borde rimligen kompensation utgå till alla drabbade osvsett om de de drabbade upptäckt det eller inte. Det är så pass allvarligt.

  SvaraRadera
 11. Jag blir mkt oroad, saldot kollar jag aldrig vid utdelningar, fanns liksom inte i min värld att något här skulle kunna gå fel. Kollar alltid att transaktionerna finns listade.

  Om jag förstått det rätt så kunde du se transaktionen på utdelningen men utan saldo påverkan?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det stämmer, saldot ökade inte. Var så i flera veckor.

   Radera
  2. Kan du ange perioder i tid då detta hänt?

   Radera
 12. Nix, har aldrig hänt mig att utdelningar försvunnit/saldo ej uppdaterats. Har stenkoll på dessa och skulle märkt det direkt, har haft Avanza ca 15 år.

  Det som däremot har hänt är att jag postade in en begäran om aktieöverföringar till en annan persons depå (var en gåva). Jag fotade av dessa med mobilen innan jag postade, tack och lov. När överföringarna var gjorde märkte jag att det i flera bolag var fel antal aktier som försts över, inte stora skillnader men ändå. Ringde upp Avanza och de nämnde den mänskliga sektorn och åtgärdade problemet direkt.

  Överlag har jag varit mycket nöjd med Avanza under dessa år, så jag slår inte ned på detta (hittills enda) misstag de gjort under så lång tid - även om det är djäkligt klantigt. Gillar också deras plattform och verktyg av alla de slag och kundtjänst har varit mycket trevliga om det är något jag ringt in för.

  Resonerar som så att ingen är fläckfri här i världen, har själv klantat till det på jobb jag haft under livet. Dock är jag noga med att hålla koll själv också, men det ska man ju vara oavsett.

  SvaraRadera
 13. ... menade den mänskliga FAKTORN så klart, inte sektorn :-D

  SvaraRadera
 14. Hmmmm....

  Detta hände mig också med Ratos utdelning nyligen. Letade först efter nyheter om att den skulle vara försenad, men det fanns inga. Tyckte det var märkligt. Ringde och fick besked om att pengarna skulle finnas på kontot nästa dag, vilket också skedde.

  Tack vare detta inlägg blev jag nu varse att det hänt andra, så det blir till att vara extra uppmärksam hädanefter.

  Har hittills varit nöjd med Avanza, men här åkte varningsflaggan upp. Vad hade hänt om jag inte ringt?  SvaraRadera
 15. Jag har varit kund hos Avanza sedan april i år. Har inga större summor där, men dock utdelningsaktier. Blir nog att man får hålla ett öga på utdelningarna framöver.

  SvaraRadera
 16. Detta har hänt mig också. Ingen utdelning – ringer – kommer nästa dag. Har funderat på om jag inte saknar en utdelning i år också (Kinnevik) men har hela tiden tänkt att jag säkert missat något. Nu blir jag dock osäker när jag läser om alla andra som haft problem.

  SvaraRadera
 17. Hur ska man rimligtvis kunna kontrollera detta själv när portföljen går +-tiotusentals kronor varje dag. Finns ingen chans att hålla koll på att alla utdelningar de facto saldoförs. Kanske någon smart tekniker på Avanza som kommit på ett sätt att bli snuskigt rik...Avanza borde tillsätta en intern utredning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ... - borde jo rimligen vara kriminellt? Borde man inte polisanmäla alla sådana "händelser"

   Radera
 18. Något av första åren jag hade ISK på Avanza så insåg jag att de inrapporterat ett 10 ggr (!!!) för högt schablonvärde till SKM. Innebörden blev ju såklart att SKM krävde mig på 10 ggr mer skatt än de borde. Upptäckte det mest av en slump eftersom ISK då var nytt & jag ville förstå hur schablonintäkten beräknades
  Eftersom Avanza lämnat felaktig kontrolluppgift fick de kontakta SKM för att rätta det (vilket ju såklart lkar risken för kontroll & granskning... :-(..).

  Tror någon att Avanza bad om ursäkt för SITT misstag så är jag ledsen att göra den som tror det besviken!!!

  SvaraRadera
 19. Jag har misstänkt detta ett tag då det kommit utdelningar men jag inte mörkt någon förändring på saldot. Dock har jag inte lagt någon energi på det då jag precis de flesta andra tar för givet att det bara fungerar, och att jag troligen haft för mig gällande mitt saldovärde. Att det inte skulle fungera finns ju inte på kartan då det vore totalt bedrägeri. Nu när jag läser alla som råkat ut för det blir jag mörkrädd. Det kan alltså på allvar vara så att den utdelningsmängd som det står ska ha kommit in på kontot i år alltså faktiskt inte kommit in !? Vad i helvete rent ut sagt??

  SvaraRadera
 20. Jag kommer att skriva upp min kassa dagligen framöver för att kunna kolla så allt går rätt till. Råder fler i denna tråd att göra samma, så håller vi kolla några månader.

  SvaraRadera
 21. Bortsett från det känns som kriminellt/stöld.... Funderar jag; om utdelnigen registras så den finns som tillgänglig för köp.. Spelar det då någon roll om saldot inte räknas upp? (om man ändå kan handla för dem?)

  SvaraRadera

Slarvas utdelningar bort på Avanza?

  Idag blir det ett inlägg med lite mer kritisk och gnällig ton. Jag har i väldigt många år kört Avanza för mina besparingar och är generell...