onsdag 14 oktober 2020

Därför äger jag över 100 bolag

 

En kommentar på bloggen motiverade mig att skriva detta inlägg. Personen undrade om det inte vore bättre om jag istället ägde en indexfond eftersom jag har så många innehav. Efter jag svarat kände jag ändå inte att jag fick motivera alla fördelar och nackdelar och väljer därför att skriva detta inlägg

Jag har genom åren egentligen inte haft något utsatt mål för antal aktier jag ska äga, utan har istället fortsatt köpa nya bolag jag finner intressanta. Men på senare år när antal aktier ökat kraftig känner jag att det räcker vid runt 100st. 

Varför har det blivit så många? Ja, det är en bra fråga. Men som jag berättat innan så gillar jag till att börja med diversifiering och inte bara inom olika sektorer utan även genom andra valutor och länder. 

Vill man som jag äga bank i tre olika länder och fastigheter i  minst lika många ja då är vi uppe i 6st innehav bara där. Generellt håller jag mig till mina fyra länder: USA, Kanada, Sverige, Finland. Där får jag fyra olika valutor och länder som skiljer sig åt någorlunda i alla fall.
Jag har mycket aktier i Sverige vilket jag generellt är lite oroad över, tycker samhällsutvecklingen här är mycket oroväckande med ökad kriminalitet, fulla fängelser, höjda skatter och handlingsförlamande politiker. Därför vill jag att dom flesta bolag i Sverige även är stora internationellt. 

Kanada och Finland är mina två favoriter då dom har alla fördelar likt Sverige fast där slipper man alla nackdelar jag precis nämnde.

Har jag avkastat bättre än en indexfond?  Ja faktiskt, jag har sedan min start 2012 avkastat 2-3% bättre än index varje år. Däremot har jag också ökat antal innehav på senare år och räknar inte med mer än 1-2% över index i framtiden.
Så redan här kan jag egentligen slå fast att min strategi att äga många bolag har funkat.

Den stora skillnaden handlar dock inte om några 2-3% utan det handlar om motivation och ork. Att jag varje månad orkar spara 70-80% av min lön, det är för att jag vill leta upp samt investera i nya spännande bolag jag hittar. Att se sin strategi fungera dels genom avkastning på bolagen jag köper men också börja se utdelningarna trilla in.

Det är här folk missar poängen, visst jag kan investera i ett par indexfonder och få ungefär samma avkastning, och visst hade det gett mig mycket mer fritid och annat i livet. Men jag lovar och försäkrar, jag hade inte orkat eller motiverat mig själv att spara så här mycket om jag la alla pengar i några indexfonder varje månad. 

Anledningen till att jag orkat hålla på i 8 år är just för att jag har intresset av att analysera och hitta nya bolag, samt skriva utdelningsrapporter och se hur dessa växer sig fetare och fetare, det är ett kvitto, en motivation att fortsätta och dessutom göra sitt yttersta för att maximera sin avkastning och sparande, och hade det inte varit för detta så hade mitt totala sparande varit väsentligt lägre om jag köpte fonder.

Så håll er till just DIN strategi, vilken taktik på börsen får dig mest motiverad? Håll dig till den och fortsätt spara så hårt du kan. Ingen kan mäta detta i procent, men så länge du håller dig motiverad och sparar mycket av din lön så kommer detta slå vilken fond och högavkastande aktie som helst.

Allt gott / Valient

 

Hur många aktier äger ni och varför? 

23 kommentarer:

 1. Bra inlägg. Själv äger jag enskilda aktier för att det är enklare att skräddarsy en utdelningsportfölj, speciellt om man vill ha high yield där det inte finns många bra ETFs att handla. Är man bara ute efter 3-4% DA hade jag antagligen ägt 2-3 st ETfer för att slippa hålla koll på de enskilda bolagen. Alla har vi olika förutsättningar/mål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis poängen är att göra det som inspirerar mest. Håller med dig att stockpicking är det roligaste och bygga sin egen lilla fond =)

   Radera
 2. Tänker precis likadant som du. Vem bryr sig om 1 % här eller 2,5 % där. För att klara det långsiktigt måste det vara kul och njutbart.
  MVH nordicstockinvestor.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen, så otroligt viktigt att ha kul på vägen!

   Radera
 3. Förstår argumentet med att det är motiverande, skulle personligen aldrig investera enbart i index fonder då jag har stort intresse. Är nog mer för dem som inte vill gräva ner sig och inte har något intresse.

  Angående diversifiering. För mig helt omöjligt att följa upp 100 bolag och kan jag inte det så låter jag helt enkelt bli, du får tillräcklig spridning med betydligt mindre. Vad jag inte riktigt förstår när jag kollar på innehaven så blir det en del kaka på kaka. Exvis äga Lundbergs och sen äga majoriteten av deras underliggande bolag? Det är ingen direkt diversifiering som skapas då. Varför inte sälja underliggande o bara äga Lundbergs exvis om de nu finns rabatt, eller tvärtom om det finns premium?.

  mvh P

  SvaraRadera
  Svar
  1. När det gäller att hålla koll på över hundra bolag så går det inte i detalj, vissa bolag behöver man helt enkelt lita på att dom gör ett bra jobb. Typ Lundbergs och Pepsi. Jag litar på dom och behöver bara kolla till dom ibland. Medans mindre innehav läser jag det mesta.

   Ang Lundbergs blir det ett korsägande, men i portföljbolagen får jag betydligt mer utdelning och genom Lundbergs får jag smarta insynsköp och mer tillväxt. Så det är två helt skilda taktiker

   Radera
 4. Intressant inlägg! Jag förstår precis vad du menar. Ibland måste man göda intresset för att orka behålla en hög sparkvot och känna sig motiverad att fortsätta. Jag har just nu 17 bolag och 6 fonder jag spar i. Inte mycket jämfört med dig, men jag skulle inte orka ha koll på så många fler bolag och tror i stället det skulle skapa en stress för min del. Så precis som du säger gäller det att hålla sig till sin egen strategi som fungerar för sig själv i längden!

  Ha det fint!
  Mvh Louise

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som du har en bra diversifiering. Och helt rätt, om det skulle skapa en stress så håll dig till färre innehav, kommer garanterat gå bättre för dig då.
   mvh

   Radera
 5. Men det blir mycket pappersarbete om man vill ha bra koll på så många innehav!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man får välja sina fighter. Större bolag som jag litar helt på behöver jag i princip inte övervaka, utan dom kan ligga där och ticka utdelning och tillväxt.

   Radera
 6. Håller med helt. 100 bolag är mycket men vill aman diversiera sig mot olika brancher och valutor då är det inte mycket.

  Stort lycka till med sparandet

  SvaraRadera
 7. Jag hade orkat motivera mig till att spara 75% av nettolönen. Det behövs ingen motivation till det...jag lever helt enkelt som vanligt. :) Det är tur att de främsta intressena är träna på gym, läsa böcker och laga mat och baka. :)

  180 innehav har jag nu. Räknade igår. Ser fortfarande flera intressanta kandidater. Men kanske ska man börja byta ut istället. A la ZeroStrategy som sålde av Creades nyss ?

  SvaraRadera
 8. Snyggt motiverat Valient! Det viktigaste är ju att man gör det som får en att orka fortsätta. Jag har bara hållit på 3.5 år och har ökat utdelningarna med ca 1000 % från år 1 och 4. Jag pendlar mellan 10-25 aktier. Jag har precis vågat börja skriva lite på Instagram, kika gärna in; miljoneninnan40

  / Janne

  SvaraRadera
 9. Jag har ca 150 olika innehav, fördelade på olika länder, branscher, strategier etc. Några fonder och ETF:er men mest utdelningsaktier. Skulle aldrig klara av att bara välja ut 10-15 st! Jag följer inte varje bolag särskilt ingående, på gott och ont, men tittar till portföljerna varje dag och läser nyheterna på Avanza och Privata Affärer.

  SvaraRadera
 10. Intressant att någon vågar stå får en sådan portfölj i en tid när den snarare är så att många vill "gå ner från 10 till 4-5 bolag för att ytterligare öka avkastningen".

  Själv så äger jag lite över 100 bolag. Dessutom 15 olika fonder. Tycker det är roligt, alltid finns det något bolag att glädja sig åt. Att skeppa in hela månadssparandet i en indexfond skulle inte ge mig lika mycket glädje. En hel del innehav är lite av karaktären kuriosa-innehav. Går alla fall inte sämre än index. Tror absolut att man kan slå index med rätt många innehav.

  SvaraRadera
 11. Bra skrivet!
  Äger själv ca 80 bolag i tre portföljer med olika investeringsstrategier. Jag ser portföljerna som mina personliga fonder.
  Uppföljning behöver inte ta så mycket tid, räcker att titta till innehaven en gång i veckan när jag gör veckouppföljningen.
  Strategin med få innehav som rusar eller sjunker intresserar inte mig. Är för gammal för att riskera förlora pengarna och börja om...

  SvaraRadera
 12. Jag har precis börjat köpa Euro och USD-ETF:er för att minska min svenska portföljandel utan att behöva analysera något.

  Men jag är just nu inte beredd att lägga mycket tid på att analysera aktier. I stället ska jag lägga energi på annat: träning, ett tredje inkomstben (utöver arbete och utdelningar) och även sköta mitt jobb lite bättre som gått på autopilot ett tag men där jag nu fått nytändning. De 2 senare ska kunna leda till att sparandet kan öka tusenlappar/mån vilket ger mer än någon 1% bättre utveckling.

  Jag vill inte ha mer än 5% i ett bolag (investmentbolag som Investor undantaget).

  SvaraRadera
 13. Intressant inlägg! För mig är det också utdelningarna som gett mig motivation att spara lite extra och framför allt att fortsätta. I mitt investeringsexperiment har fonderna gått bättre än mina utdelningsaktier, men när jag delvis ska leva på passiva inkomster känns det bättre att ta utdelningen än att sälja av fonder.

  SvaraRadera
 14. Hej!
  Bra inlägg och jag håller verkligen med dig när det gäller motivation.

  För mig är det oerhört motiverande att få utdelningar och att direktäga bolag. Jag är långt från dina 100 innehav men i framtiden är det inte omöjligt att jag landar där.

  Hade jag "bara" sparat i fonder så hade jag inte ökat mitt sparande så som jag gjort de senaste åren. Jag ligger ungefär som index i avkastning men tack vare att jag ökat sparandet så som jag gjort så har det ändå gett mer för portföljen. Även om jag skulle avkasta lite mindre än index.

  Jag tror att motivation är viktigare i början av sparkarriären. När portföljen växt och blivit stor då kanske det faktiskt finns en poäng att ha viss del av portföljen i index.

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
 15. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
  Get $5,500 USD every day, for six months!

  See how it works

  Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
  Make up you mind before applying, straight deal...

  Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
  via email address::{Universalcardshackers@gmail.com}

  We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
  machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
  stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
  buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
  and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
  you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack
  services, we are here for you anytime any day.

  Here is our price lists for the ATM CARDS:

  Cards that withdraw $5,500 per day costs $200 USD
  Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
  Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
  Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
  Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD

  make up your mind before applying, straight deal!!!

  The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
  email address:::::: {Universalcardshackers@gmail.com}
  Whatsapp:::::+31687835881
  ®

  SvaraRadera
 16. Jag lyckades få ett lån på 950.000 kr mellan privatpersoner på Michel Combaluzier, villkoren är bra liksom metoden för återbetalning. Det är verkligen allvarligt. Om du också behöver ett lån mellan individer. Här är hans E-mail: combaluzierp443@gmail.com

  SvaraRadera

Utdelningar Mars - Boom Boom.

Tjenare, var ett tag sedan. Blir ett kortare inlägg denna gången. Fullt upp med aktierna och börsen som vanligt. Varit en otrolig utveckling...