fredag 2 oktober 2020

Boston Pizza - BREAKING NEWS - Börjar dela ut pengar igen

 

 Boston Pizza, min älskling, mitt sorgebarn. Turerna genom åren har varit många. Jag har ägt bolaget länge och har fått vara med om både framgång och motgång.

Jag var faktiskt den första på Avanza som ägde Boston Pizza och den som "hittade" bolaget. Det kanske nu efter corona inte är något att skryta med, men idag är vi över 4500st ägare. 
Efter att kollat på Dragons Den Kanada så fastnade jag för Jim Traveling som satt som en "shark" i programmet. Han är anledningen till att Boston Pizza idag blivit så stort och är huvudägaren.

Kort efter att jag gick in i Boston Pizza så följde Stefan Thelenius efter, och genom bloggande och twitter så ökade antal ägare. När sedan Marcus Hernhag hakade på något år senare så ökade antal ägare på Avanza kraftigt. 

Nu ska detta inlägget främst handla om nyheterna som precis kommit in och inte historian kring Boston Pizza. Och jag vet att många av er sitter med höga GAV och förlorat stora pengar. Både i kronor och procent. 

Corona kunde INGEN förutspå och även om bolaget har haft några "tuffa" år redan innan så kunde man knappast förutspå det hemska som hänt restaurangbranschen dom senaste månaderna. 

Jag tror inte ens vi kan föreställa oss hur tufft det varit i Nordamerika och Kanada i synnerhet som gjorde en total lockdown. Det enda BP kunde erbjuda under 4 månader var takeaway och pickup.

Sedan kom sommaren och allting pekade uppåt. Uteserveringar öppnade och allt lättades och såg bättre ut. BP annonserade att en utdelning kan komma att återupptas Q4 om det fortsätter på samma spår. 

Oroväckande nog så ser det minst sagt kämpigt ut i Kanada igen, Montreal har precis förbjudit "dine in" igen och corona ökar överallt. Detta gjorde i alla fall mig orolig och bestämd att det inte blir någon utdelning mer i år. 

Men så fel jag fick, bolaget har precis annonserat BREAKING NEWS, och det är bättre nyheter än vad jag ens hade kunnat fantisera om. Boston Pizza återupptar sin månadsutdelning och börjar dela ut $0.065 per månad. 

Detta ska jämföras mot tidigare $0.102. Ca 37% lägre alltså. 

Personligen är jag förvånad dels över att det kommer nu, med tanke på ökningen av corona. Och dels av summan det landar på. Jag hade i bästa fall trott på 0.03$. Otroligt positivt. 

Det har gradvis blivit bättre för varje månad sedan maj och i augusti fick man in hela 84% av omsättningen  jämfört med 2019.

Bolaget annonserar dessutom att det kan komma en extrautdelning i December för att betala tillbaka det man inte gjort under corona.

Direktavkastningen blir således 14,4% på gårdagens kurs, dock förväntar jag mig att den rusar idag.

Ingen är lyckligare än jag just nu, detta var minst sagt det bästa på länge då jag ligger tung i Boston Pizza. Vi ska vara aktsamma över den ökning som just nu sker i Kanada dock, och nya restriktioner och ev nya utdelningsänkningar KAN komma igen.

Dock ser jag detta som mer eller mindre officiellt att bolaget ÄR starkt. Man har en STARK ställning på den kanadensiska marknaden och folk ÄLSKAR att gå dit. Bolaget kommer INTE gå i konkurs, bolaget kommer överleva denna hemska period och vi kommer återigen få våra älskade månadsutdelningar från mitt älskade innehav Boston Pizza.


5 kommentarer:

 1. Boston Pizza är en av de första aktierna jag köpte. Ägde dessa under minst två år, men sålde faktiskt i början av 2020, av någon anledning jag inte minns. En trevlig månadsutdelare som har haft det tufft, men precis som du tycker jag att deras tajming är märklig, att ta tillbaka utdelningen nu när Corona v2 är på g i stora delar av världen, bl.a. USA och Canada.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, trist du sålde. Men du sålde ju i rätt tid minst sagt. Vi får hoppas ledningen har koll på att dom kan behålla utdelningen nu. Skulle vara märkligt om den slopades igen.

   Radera
 2. Kul! Är det takeaway o pickup som drivit intäkterna eller har de haft mkt besökande gäster?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är främst en kraftig ökning av besökare under sommaren som drivit intäkter. Takeaway o pickup hade dom under corona och det gav inte mycket omsättning (även om det hjälpte lite )

   Radera
 3. Det vi ser nu är en Casedemic, inte en Pandemic. Denna andra våg är en naturlig ökning som kommer varje höst, men förr om åren är det influensa och förklylningar som ingen brytt sig om. Nu är det panik, helt galet. Utbilda er med Ivor Cummins noggranna summering här:
  https://youtu.be/8UvFhIFzaac

  SvaraRadera

Därför äger jag över 100 bolag

  En kommentar på bloggen motiverade mig att skriva detta inlägg. Personen undrade om det inte vore bättre om jag istället ägde en indexfon...