onsdag 9 september 2020

Kungsleden - En riktig pärla

                        

Kungsleden är ett innehav som på senare år har gått från klarhet till klarhet. Tycker bolaget gör mycket rätt och har verkligen renodlat och fixat sitt bestånd och skuldsättning.

Har ägt dom några år nu med ett GAV på 61kr per aktie. Och har för avsikt att äga dom så länge dom fortsätter prestera som dom gjort.

Fastigheterna består ungefär till 50% i Stockholm och sedan har man valt att fokusera på Västerås, Göteborg och Malmö.

Dock ser jag deras fastigheter nästan dagligen när jag är ute och går här i Småland, så dom finns även i lite mindre städer. En sak som slagit mig är hur otroligt stabila och duktiga man varit just i min stad med att utveckla och göra om fastigheterna och ta in nya hyresgäster.

Här kommer lite siffror:

 

 

Förvaltningsresultatet och utdelningen stiger. 

Man ska komma ihåg att bolaget har gjort en stor omstrukturering senaste åren. Och från finanskrisen till 2014 har Kungsleden varit skräp. Men nu har man som sagt gjort mycket rätt och bolaget ser verkligen ut att vara på banan igen.

2018 blev man dessutom ett av dom första bolagen som började erbjuda kvartalsutdelning på stamaktien. En utdelning som dessutom växt varje år. 

Gillar även diversifieringen bland hyresgästerna som ser ut så här:

 

Man har det mesta i portföljen bortsett från bostäder.

Corona då: Bolaget agerade likt dom flesta andra bolag med att slopa sin utdelning, vilket jag tror var sunt, man visste helt enkelt inte effekterna av vad som komma skulle.

Nu har röken lagt sig och Kungsleden annonserade nyligen att man återinför utdelningen. Det ser faktiskt otroligt bra ut då man säger att man mer eller mindre knappt påverkats av denna kris.
Inte bara återupptar man utdelningen, utan man kvarstår vid tidigare annonserad höjning till 2.60kr per aktie. Dock får vi ingen kvartalsutdelning utan man delar upp det i 2 tillfällen, nu i oktober och Januari 2021. Efter detta förväntar jag mig att kvartalsutdelningen återupptar som vanligt.
Bolaget motiverar detta så här: 

”Kungsleden har en stark finansiell ställning med god tillgång till likvida medel och outnyttjade kreditfaciliteter samt en låg andel kortfristiga låneförfall. Under det tredje kvartalet har sammanlagt 1 mdr lånats i kapitalmarknaden vilket ytterligare förbättrat den redan goda likviditetsställningen. Med en bra överblick över de begränsade effekterna av pandemin vill vi därför återigen föreslå våra aktieägare utdelning”

Sammanfattningsvis är jag nöjd med min placering och kommer ligga kvar i Kungsleden, nu börjar utdelningarna ticka in igen vilket förstås är efterlängtat och med en kurs idag på 80kr tycker jag fortsatt det ser köpvärt ut. Just nu avvaktar jag men köper gärna mer aktier i framtiden.


/ Valient

 


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Slutar blogga, anledningar:

Väljer att sluta blogga, förstår det är tråkigt för många läsare, men vill fokusera på annat. Anledningar:  1. Känner ingen motivation att s...