måndag 21 september 2020

Handelsbanken - When it rains it pours


 

 


When it rains it pours sägs det. Svenska banker och i synnerhet Handelsbanken brukar sällan vara förknippat med oro, kurstapp och kalabalik på marknaden. Under åren jag varit aktiv har jag inte sett så mycket händelser på kort tid i det annars så stabila Handelsbanken. 

Vad är det som händer då ?  Det började med generell nedtryckning efter corona, vilket är helt rimligt. Men efter SHB's Q2 rapport som var oerhört stabil med rekordlåga kreditförluster. Endast 97mkr vilket får ses som anmärkningsvärt lågt i rådande marknad. Kursen återhämnade sig efter botten på corona men redan då tyckte jag kursen borde upp något från ca 85kr. 

Sen började stormen.... Ändrande Kapitalkravsvberäkningar i UK, marknaden får panik efter att en analytiker menar att detta KAN påverka utdelningen i banken. Och visst, det kan det säkert men det kan knappast handla om några större sänkningar. UK's verksamhet står inte och faller på detta, och SHB står framförallt inte och faller på UK. 

Riktkurser sprutades ut och analytikerna hade tävling om vem som kunde korrigera sin riktkurs flest gånger på en vecka. Ja det var smått ironiskt. 

Sen kommer Handelsbanken med riktigt stora nyheter, och det var nog ingen slump att man tog detta just nu, när det ändå var turbulens efter nyheten om UK.
Man stänger 200 kontor (minst) och satsar mer på digitaliseringen. Corona blev droppen för Handelsbanken och jag lyssnade på hela presskonferensen.
Carina Åkerström som jag inte lyssnat mycket till innan gjorde ett bra intryck och hennes förklaring lät sund och rimlig. Man märkte under corona att besöken minskade kraftigt och att faktiskt dom flesta kunder reder ut att använda telefon/internet istället.

Min gissning är att corona säkert påskyndat detta beslut med minst ett år, och borde vara en mycket bra nyhet för både bolaget och aktiekursen, men det fick man äta upp. Marknaden gillade inte beslutet och kursen fortsatte falla. 

Så vad är det negativa marknaden ser i detta? Ja det lär kosta och ta tid i anspråk. Men när det är gjort så kommer bolaget vara än mer effektivt och vinstdrivande. Kunderna som man befaras tappa (folk i små orter som ofta vill gå till banken) Dom har ändå inget alternativ i bygden, då dom andra bankerna redan dragit, och hur troligt är det att denna kunden då kommer dra igång en process med att flytta och byta bank? om man knappt klarar av att logga in med mobilt bankid? Låg sannorlikhet är min åsikt och kundtappet lär vara mycket begränsat. Dessutom ska man behålla 200 kontor vilket fortfarande är högst i Sverige. Och kunder som måste besöka ett kontor lär ha rimliga pendlingsavstånd hit.

Nåja, nu får det väl vara nog med dåliga nyheter kring Handelsbanken och arbetet med att stänga kontor kan börja. Då kommer rykten igår om att nya penningtvättskandaler har uppdagats. Nu har helvetet fryst till is tänkte jag, SHB med sin verksamhet i trygga och stabila marknader har klarat sig fint från detta.

Skönt att det i synnerhet handlade om Nordea. Endast 3000 dollar verkar gått genom Handelsbanken så detta kan vi nog med stor sannolikhet vifta bort.

Idag är börsen på fritt fall och SHB klarar inte hålla emot även om man rasat senaste veckan. Nu handlas den till 75,30 kr. Med en återinförd utdelning på 5,50 kr har vi en yield på 7,3%. En siffra som brukar få utdelningsfolk att ana ugglor i mossen.
Här går jag in och köper dock, och har köpt från 80kr och nedåt.
Med oligopol och i särklass bästa och tryggaste banken i Sverige så går det inte stå emot. 

Jag tar rygg på Fredrik Lundberg och Pär Boman. Jag köper och köper och köper Handelsbanken. 

/ Valient

 

 

8 kommentarer:

 1. Bra skrivit, jag har både gjort och resonerar precis likadant som dig. Blir med stor sannolikhet alldeles förträffligt så småningom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul! Ja jag tror det blir riktigt bra på sikt. Men kan bli lite turbulent i närtid.

   Radera
 2. Jag har köpt lite i barnens portföljer också faktiskt och tror som du att det här är nivåer där man ska köpa.

  Aktiepappa – nya fräscha inlägg på bloggen!

  SvaraRadera
 3. Jag är fullinvesterad i SHB men annars skulle jag definitivt köpa på dessa nivåer.

  /K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår, jobbigt när man är fullinvesterad men ändå vill köpa mer. På sikt blir detta bra

   Radera
 4. Jag har en alldeles för stor exponering mot Handelsbanken. Dels genom direktägande, sedan genom innehav i både Industrivärden och Lundbergföretagen. På dessa nivåer kan jag dock inte låta bli att fylla på lite till.

  SvaraRadera
 5. Som kund i SHB har jag märkt av Corona-effekten. Tidigare skulle man i tid och otid in på kontoren för det minsta lilla ärende men nu hanteras all kommunikation via telefon och mail. Dokument mailas, postas eller scannas så jag tycker de gör helt rätt. Eller så är det bara att jag fått ny bankkontakt som är lite mer digital men jag är väldigt nöjd.

  Och jag passade också på att handla aktien kring 75an

  Smartsnål - smartare val i vardagsekonomin

  SvaraRadera

Slutar blogga, anledningar:

Väljer att sluta blogga, förstår det är tråkigt för många läsare, men vill fokusera på annat. Anledningar:  1. Känner ingen motivation att s...