måndag 28 september 2020

Därför sålde jag Sienna Senior Living

 


 

Då var det dags att gräva ner sig i Kanada igen, landet som jag på många sätt ser dom det ultimata landet att investera i, ett kapitalistiskt välskött Sverige är en bra beskrivning. 

Efter att ha varit pratat med en kontakt/investeringskollega i Kanada har jag fått lite oroande information från mitt innehav Sienna Senior Living, ett innehav jag köpte under corona till väldigt låga multiplar.
I Kanada har tongångarna  mot ålderdomshemmen tydligen inte varit nådiga. En stark folkrörelse i hela landet går till angrepp mot dom privata aktörerna på marknaden. 

Bolaget driver ålderdomshem och långtidsboenden i främst Ontario. En business som är och har varit minst sagt stabil. Och behovet för fler boenden kommande 20 år är otroligt högt.

Med 8.5% yield och stabila finanser i en bransch som växer och har otroligt stabilt flöde av kunder gjorde att jag köpte rätt hårt under corona. Bolaget kostade 19 dollar innan corona och jag köpte runt 10,50. 

Själva beslutet att köpa med den informationen jag hade var nog ändå korrekt och jag tror inte mitt beslut var förhastat. 

Sen kom efterföljderna av våg 1 från corona. Kanada har drabbats relativt hårt , speciellt där Sienna är verksamma, nämnligen i Ontario/GTA ( Greater Toronto area ).

Likt Sverige så fick Kanada många dödsfall på äldreboenden. Det spreds kraftigt där och många svaga människor dog. I Sverige har vi sammanfattat det att "vi" ( Folkhälsomyndigheten  ) har misslyckats att skydda dom äldre. Och där slutade hatet och ilskan. Ingen får stå ansvarig, ingen ska stämmas, inga bolag hålls ansvariga.

Det spreds som löpeld på dom flesta hemmen, och detta är inte unikt för Sverige och Kanada utan tycks kommit in på flera ålderdomshem världen över. 

Detta gjorde mig rätt trygg med Sienna, att vi såg liknande problem i andra konkurrenter samt i Sverige. Det kunde väl knappast vara ett enskilt bolags fel. Men där fick jag bita i det sura äpplet.

Tongången i Kanada har som sagt varit helt annat, folk är ursinniga. Man vill förstatliga ålderdomshemmen och det ska klassas lika fult att tjäna pengar på detta som olja och tobak.

Även lawsuits från diverse personer som mist sin släkting började droppa in.

Nåja tänkte jag, Lawsuits från privatpersoner borde dom kunna klara av samt att förstatliga alla dessa hem från en hel bransch borde INTE vara speciellt enkelt med tanke på att det finns ett behov av dessa boenden samt en kraftig utbyggnad måste ske inom sektorn. 

Hur skulle Sveriges kommuner klara sig utan alla privata bolag inom vård idag? Jag såg riskerna som minst sagt modesta. 

Men efter att ha pratat med kontakten menade han på sig att jag absolut borde sälja av bolaget, detta är ingen bransch man vill vara i efter corona menade han på. Hatet från "folket" är större av vad jag som en privat investerade i Sverige kunnat greppa. Och han tror att staten kommer ta över en hel del av boenden som dom driver.

Detta fick bli droppen, jag som svensk får svårt att ta in en allmän känsla hos en befolkning och jag får agera på hans tips. Jag säljer största delen av mitt innehav i Sienna Senior Living.

Jag ligger kvar med en liten post och ser hur det utvecklar sig. Personligen har jag svårt att se hur staten ska "ta" boenden av Sienna utan kraftiga lawsuits från bolaget. Men oavsett ingen bransch jag vill vara tung i. Tanken från början var att detta skulle vara en otroligt stabil högutdelare. Och det visade sig inte vara fallet.

I samband med detta började vi prata om REIT'S i Kanada som är löjligt billiga efter corona och handlas till multiplar som man sällan eller någonsin ser. Flera av bolagen vi kom in på går såklart inte handla på Avanza ( Dags att öka utbudet här ) Men ett bolag jag fastnade för är Kanadas största REIT: RioCan. Bolaget yieldar 10% och ser otroligt billig ut här. Så pengarna i Sienna parkerar jag i Riocan. Vinsten på Sienna blev blygsamma 4%, vilken jag efter omständigheterna är nöjd med, och uppsidan i RioCan bedömer jag vara högre.

Kanske blir nästa inlägg om just RioCan.
Allt gott / Valient.

4 kommentarer:

 1. Hej

  Vilka REITS saknar du på Avanza?

  Jag frågade ang det dåliga utbudet på Nordamerikanska pref aktier och fick till svar att de kunde tänka sig att lägga till aktier i utbudet om det var något man saknade.

  Kanske kan vara värt att fråga ang de REITS du saknar.

  Mvh Erik

  SvaraRadera
 2. RioCans "Dividend Safety Score" har sänkts från 42 till 30 (på en skala 1-100) på simplysafedividends.com så det ser inte ut som någon trygg utdelningsinvestering.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har jag någonstans skrivit att det är en trygg utdelningsinvestering? Nej. Det kan mycket väl bli en sänkning, vilket dock VDn dementerat kraftigt. Oavsett stor uppsida i aktien och ett fint bolag.

   Radera
  2. Jag påstår inte att du skrivit att det är en trygg investering. Du säger inte heller att den är riskabel. Jag ville bara ge ytterligare information till dem som eventuellt funderar på att köpa aktien. Ha det gott!

   Radera

Därför äger jag över 100 bolag

  En kommentar på bloggen motiverade mig att skriva detta inlägg. Personen undrade om det inte vore bättre om jag istället ägde en indexfon...