onsdag 26 augusti 2020

Så blev jag miljonär innan 25

 

Här kommer historien om hur jag lyckades bli miljonär innan jag fyllt 25 år.

Vi tar det från början. Redan som ungdom var jag väldigt intresserad utav pengar, nyfiken på fonder och aktier och satt alltid med farsan och läste i dagstidningen hur hans fonder gått. Pappa kunde dock aldrig förklara riktigt hur en aktie fungerade, så det blev mest prat om fonder.

I övrigt vet jag inte vad intresset kom ifrån, kanske var det friheten att kunna köpa saker man ville ha.

I ungdomen satt jag och spelade nätpoker i mammas namn då jag inte hade fyllt 18 ännu. Det gick faktiskt helt okej. När jag slutade lira poker långt senare vid 20-års ålder hade jag gått över 50.000 kr plus. Hela tiden var ambitionen att leva på poker och inte behöva ha något vanligt jobb, det gick så där med den saken och timpengen på pokern var nog väldigt låg.

I slutet på gymnasiet fick jag erbjudande om timanställning på ett IT-Företag. 75 kr i timmen var lönen, det glömmer jag aldrig. Även om lönen var bedrövlig så var det helt fantastiskt att få ut sina första löner. När jag senare tog studenten övergick jobbet till heltid och jag fick känna på hur det var kunna börja spara pengar på riktigt. I början konsumerade jag en del, men hur mycket jag än unnade mig hade jag pengar över, trotts min låga lön. Pengarna började läggas på hög och blev snabbt 100.000kr

När jag fyllt 20 år var det sedan dags att börja spara på riktigt. Motivationen att flytta hemifrån blev enorm och jag bara skulle bort från föräldrarna och bo i egen lägenhet. Det var här jag verkligen började kötta med rejäla sparkvoter och stora summor varje månad. Jag skulle köpa en bostadsrätt, och jag skulle INTE ha för mycket lån. Det tog bara 6 månader efter jag bestämde mig till att sedan skriva på kontrakt. 650.000kr kostade bostaden, en fin liten etta i centrum. Farfar hjälpte till med renovering som gick på 50.000kr. Totalt hade jag lagt 700.000kr på en bostad och jag minns än idag hur jag tyckte det var oerhört dyrt.

Avgiften var extremt låg, Föreningen var skuldfri och väldigt välskött. Avgiften låg på 1100kr inkl el,värme,vatten,bredband. Det var nog ingen slump att jag hamnade just där, jag hade fått blodad tand av att ha låga utgifter.

Detta gav mig möjligheten att ha ännu högre sparkvot då boendet blev billigare än "hyran" jag betalade hemma. Första året i nya bostaden ägnade jag allt åt amortering, lånet skulle ner. Varje månad ringde jag in till Swedbank för att göra extraamorteringar. På ett år lyckades jag amortera 150.000kr.

När drygt ett år hade gått minns jag hur motivationen att amortera sjönk, visst gick räntan ner något, men det handlade om några hundra kronor efter allt detta amorterande. 

Jag ville hitta ett sätt att öka inkomsterna snarare än att kapa utgifterna. Dom var redan så låga så att fortsätta amortera på bolånet hade knappast gett någon större effekt. 

Drygt ett halvår senare springer jag över en blogg från USA, en kille som heter Jason Fieber. Han hade bestämt sig för att leva på aktieutdelningar. Han jobbade extremt hårt och levde billigt för att investera allt i stora stabila bolag. Kan ärligt säga att jag har mycket att tacka honom för, det var så jag kom in på mitt spår och jag lärde mig extremt mycket.

Idag får man nästan vara blind och döv för att inte känna till "Utdelningsinvestering, kvartalsutdelning, månadsutdelning, ränta på ränta,dividend aristocrats" etc. Men faktum är att 2012 fanns knappt detta i Sverige, inte på sociala medier i alla fall. Finanstwitter var inte startat, bloggar var ickeexisterande inom denna genre. Idag finns det ett enormt utbud, och det går följa flera hundra som ska göra olika resor likt min eller i den genre som man investerar i. 

Så visst hade jag kommit över detta ändå förr eller senare, men oavsett glad att jag hann starta redan 2012.

Och på den vägen går det sedan undan, jag börjar köpa aktier i en rasande fart. Bolagen ska dela ut pengar och vartenda krona ska återinvesteras i nya aktier. Nu hade jag min lägenhet som var värd 400.000kr efter lån, och cirka 100k på Avanza. Varje månad sparade jag stora belopp genom att ha låga utgifter och kämpa på med varje övertidstimme jag fick jobba.

Nedan kan ni se några av dom första aktierna jag köpte in i portföljen:

Det var här jag låg ungefär, dvs köp för 15.000kr i månaden, eller 180.000kr per år. Ligger man på dessa summor går det fort, väldigt fort. Detta var såklart inte helt enkelt utan det var många långa vardagar och en del helger för att kunna köpa för dessa summor varje månad. 

Utdelningarna började även komma in, och det kunde se hur så här:

Om vi sedan snabbspolar 2 år så är jag 24 år gammal, har en lägenhet som är värd 400.000kr efter lån. + 600.000kr på Avanza. Jag blev miljonär innan 24.  

Det kan låta och se enkelt ut när jag beskriver det här, men att jobba och spara ihop sin första miljon är SVÅRT. Det finns inga enkla genvägar eller magiska trick. Hårt jobbande, hårt sparande och tålamod. Sen tror jag i ärlighetens namn att man måste tycka det är roligt att spara, annars lär man bli galen på vägen.

Vill också nämna att det inte är någon tävling om att bli miljonär först. Alla har sina mål och förutsättningar. Vill du bli miljonär vid 50? Bra jobbat! Lägg upp en plan och försök genomför den.
Jag ville mest visa att det GÅR att fixa 1 miljon väldigt fort med rätt motivation.


Svarar gärna på frågor i kommentarsfältet

Vi hörs snart igen / Valient - Utdelningskungen

 

14 kommentarer:

 1. Satan vad du har varit ekonomiskt påskruvad direkt från ung ålder och får mig att undra vad jag själv höll på med innan 30 års ålder.

  Jo, jag höll på med individuell elitidrott och letade bl a sponsorer och vände på varenda krona. Inget jag ångrar.

  Mitt intresse för investeringar kom inte förrän vid dryga 40 års ålder så mitt mål är att sluta jobba vid 55 år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tog sig fort för mig del.
   Häftigt dock att du gjorde en elitkarriär. Det är ju också att nörda ner sig i det man älskar.

   Hoppas dina investeringar blomstrar :)

   Radera
 2. Snygg resa!

  Mycket liknelser med mitt liv. Jag verkar vara några år yngre än dig, 26 idag. Spelade inte poker utan istället stora multiplayer-spel från ~12-års ålder. Där blev jag efter en tid den som mer eller mindre styrde hela marknadsekonomin som fanns i den fiktiva världen. Köpte slut på eftertraktade prylar folk ville ha för att uppgradera sina kläder, vapen etc. Sålde de med 25-50% påslag i min egen affär som hade den absolut bästa placering man kunde ha i marknadssalen (betalades dyrt för, i fiktiva pengar). Kan ha varit där intresset började gro för ekonomi.

  Vrid fram tiden och jag är 18 år, precis tagit studenten och börjar mitt första jobb dagen efter. Får i samma veva ett stort kost och träningsintresse som slukar mitt liv under ~2 år. Jobbet tuggar på och pengarna rullar in men används knappt då fokus låg på helt annat, typ tyngdlyftning.

  Inser i detta skede att jag hade lite över 200k undansparat och började då fundera på vad man kan göra för dessa pengar. Lär mig om investeringar. Hittar börsen. Börjar handla brutalt riskabla småbolag utan intjäning. Faller väl ut, turligt nog, och jag mer eller mindre dubblar pengarna plus nysparande efter 1-1,5 år.

  Börjar då söka lägenhet, klok som man var. Hittar ett boende, dumpar 200k i kontantinsats och ~100k i renovering samt alla inköp man "behöver" göra när man flyttar hemifrån.

  En numer länsad portfölj med ett värde på drygt 100k får en nystart och mer uppmärksamhet där större intresse finns för ekonomi och aktier i synnerhet. Gnetar på med diverse indextrading och guldbolag men aldrig "all-in" i utdelningsfokuserad investering. Ett mer "long-only" tänk kom runt 2018, särskilt vid höst/vinter då börsen föll kraftigt. Då sköt jag in hälften av de likvider jag hade vid den tidpunkten, 200k. De andra 200k lämnade jag på sparkonto som än idag ligger kvar, en "man-vet-ju-aldrig" buffert.

  Spolar vi fram till idag så har jag kört en mer utdelningsfokuserad strategi som övergått lite smått till en "delvis aktivt förvaltad allvädersportfölj". Portföljvärdet är i skrivande stund 544k, sparkontot är på 202k och mitt egna kapital i lägenheten uppgår till ~500k enligt senaste värdering, avdraget lån.

  Det är ingen slump att jag är där jag är då jag fokuserat mycket på just sparande eftersom det behövdes i min hobby som extremt börsintresserad, samtidigt har det inte heller varit med stora feta löner och övertider dag ut och dag in. Har jobbat mina 7-16 på en normal knegarlön till 99% av tiden. Har bara inte haft några intressen i saker som kostar mycket pengar och nöjt mig med mindre i många fall, samt så har jag ej ägt någon bil då jag har och haft möjlighet att kunna cykla till och från jobbet alla år tack vare ett smart av bostad, geografiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow vilken resa du gjort, påminner om mig mycket! Riktigt bra val du gjorde som köpte en bostad. Kommer du ha mycket glädje av i framtiden.
   Lycka till med investeringarna.

   Radera
 3. Det var inte dåligt, bra att spara så mycket så tidigt, själv höll jag som bäst på med fonder runt 2005, men tyvärr var kunskapen väldigt låg så man gjorde misstaget att sälja billigt och köpa dyrt.

  Trading har aldrig varit min grej, har en tendens att allt jag köper går ner, och allt jag säljer går upp. Bättre för hälsan att handla tråkiga utdelningsaktier varje månad.

  Har du endast bostadslån som skuld? Det är väldigt bra måste jag säga. Sen är det ju alltid vanskligt att hysa stort förtroende till vad man anser en bostad är värd och vad man faktiskt kan få för den. Jag har alltid varit en försiktig general i det avseendet, men tittar man i vår kommun vad riktiga skithus går för, då blir man lite matt... det går att tjäna pengar på bostadsaffärer om man hittar en riktigt desperat köpare, och de verkar det i nuläget finnas gott om.

  Det kommer gå fort om du fortsätter på denna vägen, corona har drabbat de flesta utdelningsinvesterare extra mycket, men det är bara att sluta jämföra sig med alla andra, ta nya tag och spotta i nävarna. Långsiktighet vinner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Snålgrisen.
   Ja precis, idag bor jag dock inte kvar i min etta utan en 4a med min sambo. Inga skulder i övrigt.

   Samma här, priserna på hus är horribelt dyra.
   Jag hoppas (och tror) att även vi utdelningsinvesterare får vår revansch snart. Vi har fått oss en rejäl smäll under corona.

   Radera
 4. Kul att läsa om din väg mot FIRE. Kör hårt och lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar Dentyrstain.
   Jag kommer kötta på så hårt det går.
   Kul du vill följa min resa

   Radera
 5. Grymt jobbat. Själv hade jag inte riktigt någon i min närvaro som kunde förklara något angående börsen så jag fick upp ögonen för börsen vid 25 års ålder. Tur det i alla fall. Tänk om jag inte hade fått det då. Ja då hade jag varit lika pank nu som då.

  SvaraRadera
  Svar
  1. 25 år är nog ändå riktigt tidigt måste jag säga. Väldigt många som kommer på investering för sent.
   Bara kötta på och var långsiktig så kommer dina miljoner rullandes:=)

   Radera
 6. Riktigt imponerande och bra jobbat!

  Stor igenkänningsfaktor till min egen resa som jag gjorde 2002-2007. Du har en garanterat fin utveckling framför dig=) Själv blev jag slaktad under 2007-2009, men höll som tur var i.

  Hade också pokern som en av sidoinkomsterna. Nivån på min tid var helt galen, extremt löst spel, räckte spela TAG på 3-4 bord så kunde man göra fina pengar på 2/4 - 3/6 $ max 6 borden. Fina minnen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja pokern har mycket härliga minnen. Idag går det inte tjäna pengar längre. Helt otroligt hur mycket svårare det blivit.

   Radera
 7. Hej!
  Kul att höra din historia. Önskar min vore lika sparsam.

  Ska bli intressant att läsa mer från dig!

  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tuffar på. Viktigaste är att man sparar något varje månad i alla fall, då blir man rik till slut :)

   Kul att du följer min resa.
   mvh

   Radera

Populära inlägg