söndag 23 augusti 2020

Mitt första inlägg, Välkommna till bloggen!

 

 

Jag är Valient, 30 år och uppväxt samt boende i Småland. Detta är min berättelse hur jag bestämde mig för att bli rik och leva på aktieutdelningar. Redan från min ungdom har jag varit pengasugen, nästan sjukligt hur mycket jag tänkte på pengar. Eller var det egentligen pengarna jag var sugen på?

Efter första året på mitt knegarjobb (IT-Tekniker) förstod jag, det var frihet jag ville åt. Jag började jobba när jag var 18, för någon vidareutbildning var det aldrig tal om, jag skulle börja tjäna pengar och det FORT.

Jag har aldrig trivts med att vara anställd. Att alltid fråga om lov, får jag ta semester vecka 29-32? får jag sluta tidigare idag? får jag .... ja ni förstår. Jag bestämde mig, jag skulle bli FRI och bestämma över mitt eget liv.

Efter att sparat pengar till min bostadsrätt i några år så gav jag mig in på börsen. Det blev några komiska köp i ryska oljebolag och annan högrisk innan jag förstod att utdelningsaktier var min sak.

2012 startade jag min portfölj och det har gått utav bara farten.
Amerikanska Dividend Aristocrats gav mig blodad tand, fanns det verkligen bolag som höjt utdelningen i 25 år utan avbrott? Kunde jag sitta hemma i lilla Sverige och få utdelningar skickade till mig VARJE MÅNAD?

Jag sparade så svetten rann för min panna, hela tiden var det krig. 70-80% sparande av lönen var inget ovanligt. Matlådor, övertid. Under några år levde jag väldigt spartanskt, men det gav utdelning i dubbel bemärkelse. Idag är det dock inget jag vill tillbaka till, utan unnar mig mer än gärna av livets goda.  

Vid 24 år hade jag totalt 1 miljon inkl. bostadsrätt och vid 26 år hade jag uppåt 1 miljon på Avanza. Det tog 4 år att gå från 0kr till 1miljon på min utdelningsportfölj (med värdeökning på portfölj + utdelningar)

Varje år sätter jag upp ett nytt utdelningsmål som ska vara tufft men rimligt. Det handlar om att sätta upp små mål hela tiden, annars kommer man tröttna på vägen

När kommer jag då att bli fri?

Det är givetvis upp till var och en när dom anser sig vara fri. För min del handlar det om att utdelningar/ränteinkomster täcker mina fasta kostnader. Det inkluderar att jag ska kunna leva gott och unna mig resor och god mat och inte behöva vända på vartenda krona.

Med mina ca 71k i utdelning för 2019 så är det givetvis en lång väg kvar, men jag märker redan nu att ränta på ränta effekten ökat kraftigt sedan start. Nu kan jag köpa extra aktier för ca 6000kr i månaden mot när jag startade. Det är helt otroligt och detta kommer givetvis bara att eskalera med tiden.

Min dröm är att vara fri vid 35 år. Men då måste allt falla väl ut. Återigen handlar det om att drömma och längta, annars kommer du inte orka.
  

Hur investerar jag då?

Det mesta ligger i min bostadsrätt och på ISK/KF. Jag har även en "safetykassa" på ca 400k för att öka säkerhetskänslan.

Tänker inte gå in på alla bolag då jag äger över 100st. Men jag köper ALDRIG om dom inte delar ut pengar. En utdelning visar så mycket mer än bara pengar i handen, det är ett styrkebesked och sundhetstecken.

Bolagen ska helst ha en stigande utdelning och gärna underliggande tillväxt. Jag köper bolag med starka varumärken och MOAT:s och gärna i enkla branscher jag själv kan relatera till. Mat, dricka, bank, fastigheter, försäkringar. för att nämna några. Gillar att man personligen kan "ta" på bolagen, att se dom i sin butik, att ha pengarna på deras bank, att konsumera Disneyfilmer och flyga med ett Boeing plan, osv.

Blandar gärna bolag som har låg utdelning och hög tillväxt med bolag som har hög utdelning men låg tillväxt. Detta ska summeras till en yield på ungefär 3.5-4% direktavkastning.

Det är även viktigt med diversifiering och helt nödvändigt om du ska ha en stabil och bra portfölj. Personligen tycker jag man ska ha mer än bara svenska bolag och utgå från att dom exporterar till hela världen.

Jag vill ha andra företagskulturer, jag vill ha andra valutor, andra riskprofiler. Att ha Kanadensisk Pizza, Svensk kyckling, Amerikanska apotek, Vindkraft från England och Finskt brännvin, hur fantastiskt är inte det?

Bloggen då:

Detta är som sagt mitt första av förhoppningsvis många inlägg. Här kommer jag lägga ut alla köp och säljaffärer jag gör i portföljen, månadsrapporter på utdelning, analyser av befintliga samt ev. nya innehav, övriga spaningar samt min resa mot frihet. Hoppas ni finner det intressant och följer mig!
Har ni några frågor och förbättringsförslag eller annat ni vill se, skriv gärna en kommentar! Vi hörs snart igen / Valient - Utdelningskungen


 

32 kommentarer:

 1. Vad roligt! Välkommen till bloggvärlden! Blir kul att följa din resa! Är också från Småland! Lycka till och bra avkastning på dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tusen tack, Ska bli spännande! Härligt, kanske kan vi ta en öl nån gång i framtiden. Lycka till själv, vi hörs:)

   Radera
 2. Kul, kommer att följa. Har ungefär samma taktik. Lycla till o kämpa på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, och Välkommen! härligt att några fler har samma tänk som mig. Lycka till du också.

   Radera
 3. Kul! 👍 bra jobbat!
  Lycka till och jag ser fram emot mer läsning!

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Jag ska inte göra dig besviken Aktiepappa :)
   Tack för omnämnande i bloggen

   Radera
 5. Välkommen! Önskar dig all lycka till!

  /Cristofer

  SvaraRadera
 6. Kul att du äntligen har tagit steget att börja blogga, ditt gästinlägg way back är ett av bloggens mest lästa :-)

  Du har inspirerat mig mycket genom åren och var en av de första som fick mig att kika på amerikanska och kanadensiska bolag när jag började utforma mina aktiestrategier.

  Jag tror det är klokt att inrikta sig mot utdelningstillväxt i första hand då det sannolikt indikerar ett välmående bolag.

  Själv har jag inget krav på utdelning längre men håller med om att utdelning är en indikation på positivt kassaflöde i alla fall :-)

  Lycka till med investeringarna och bloggen, ska bli kul att följa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre sent än aldrig säger dom :)
   Kan inte annat än hålla med, du jag gett mig otroligt mycket inspiration med lite mer udda innehav som nu ligger stadigt i portföljen.

   Utdelningsinvestering tänker jag är väldigt bra för nybörjare, du får ett bolag som är stabilt och som med största sannolikhet tjänar pengar, två kriterier som många på börsen inte följer.
   Men även för dom med lite mer kunskap lär utdelningsinvestering vara en bra och lönsam strategi.
   Önskar dig lycka till Stefan, vi hörs snart igen :)

   Radera
 7. Lycka till, kör du alltsammans på en KF eller har du dina svenska innehav på en ISK och utländska på KF?

  Blir till att följa :))

  Med vänliga hälsningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Klöver, kul att du vill följa min resa.
   Jag kör både ISK och KF, då jag äger mycket utländska innehav vill jag ha tillbaka källskatten på min utdelningar. Så generellt har jag alla svenska bolag i ISK och utländska i KF

   Radera
 8. Härligt..jag startade med att ta upp alla enkronor på golvet. Sedan blev det till 10 kronor...sedan blev det lapp på lapp..mrn ingen söm

  SvaraRadera
 9. Härligt det här!!
  Det kommer jag följa mes stort intresse!
  Lycka till med allt!👍

  SvaraRadera
 10. Välkommen nya kollega! :-) Kul med utdelningsfokus, då hoppas vi att utdelningarna kommer igång igen så att man kan börja uppdatera utdelningskalendern!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Börjat följa din blogg med nu!
   Ja precis, det har varit lite skralt med utdelningar under Corona. Det kommer nog igång igen nästa år:)
   mvh

   Radera
 11. Välkommen till bloggosfären Valient. Jag har lagt till dig bland mina läsvärda bloggar och önskar dig all lycka framöver. Jag ser fram emot att följa din resa mot ett friare och bättre liv.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Slimis, Jag tackar ödmjukt.
   Jag har även lagt till dig nu och följer din resa med spänning!

   Radera
 12. Välkommen! Blir kul att följa och du är med på min blogglista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Gustav, du är såklart tillagd på min lista också.

   Radera
 13. Lycka till med investeringarna och välkommen till bloggvärlden. Har lagt till dig i min blogglista.

  SvaraRadera
 14. Tack så mycket Snålgrisen! jag följer din resa också och har såklart lagt till dig över bloggar jag följer.

  SvaraRadera
 15. Roligt att du börjar blogga också och det ska bli intressant att följa din fortsatta resa mot friheten.

  SvaraRadera
 16. Hej där! Ska bli roligt att följa din blogg, du är tillagd på min lista!

  Mvh Fumlan

  SvaraRadera
 17. Tjenare Fumlan! Välkommen, hoppas du ska finna inspiration.
  mvh

  SvaraRadera
 18. Var just inne här för första gången. Lycka till med bloggande, jag tycker själv allt blir mer konkret och uppföljningsbart när an skriver ned det man gör med boken.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
 19. Jag måste säga tack för dina blog. Jag fick jättemycket inspiration från dig och kommer att investera. Vad ska du göra efter du pensionerar dig? Har du ngt spännande livs plan?

  SvaraRadera
 20. Kul och intressant intro till din blogg, önskar dig väl!

  SvaraRadera

Populära inlägg